Spaans Keukentype

 

 

Spaanse delicatessen Waddinxveen

Dit artikel gaat over de Spaanse keuken, een breed onderwerp dat niet gemakkelijk te begrijpen is. Om het onderwerp beter te begrijpen, wordt u aangeraden te beginnen met enige basiskennis over de regio Spanje en zijn keuken.

De Spaanse keuken is uitzonderlijk in vergelijking met andere landen en is echt de moeite waard om te proeven. In tegenstelling tot andere keukens, wordt de Spaanse keuken gekenmerkt door een zeer breed scala aan ingrediënten. Elke regio heeft zijn eigen speciale keuken, waarin alleen plaatselijk verkrijgbare ingrediënten worden gebruikt. Daarnaast heeft elke regio ook een eigen manier van koken, een eigen unieke smaak van ingrediënten en een uniek gebruik van kruiden.

De noordelijke regio’s van Spanje zijn beroemd om hun hartige en kruidige gerechten en de bekendste zijn de Serrano- en Iberico-gerechten. Het bekendste gerecht uit Noord-Oost-Spanje is echter de Paella a la Valencilla. Dit gerecht is een combinatie van rijst, vlees, tomaten, knoflook, bonen en een assortiment van andere ingrediënten, afhankelijk van het vlees waarmee ze worden gekookt. Een typische paella wordt gewoonlijk geserveerd met authentieke Valencia sinaasappelen. De specialiteit van de Valencia is dat ze slechts 10% van de ingrediënten gebruiken die typisch zijn voor een heel diner.

De Oost-Spaanse regio’s staan bekend om hun gebruik van gehakte biefstuk en varkensvleesgerechten en eieren, terwijl je in de West-Spaanse regio het gebruik vindt van het al lang bekende rundvlees, rode wijn en uien. Alle regio’s hebben ook hun uniekeulinco. Deze wordt traditioneel gemaakt met varkensvlees, wat in Spanje en elders in de wereld zeer bekend is. De beroemde Rinconada is een ander bekend gerecht en dit is een gegrild broodje bereid met de goedkoopste onderdelen van een goedkope fastfood. Deze sandwich bestaat letterlijk uit ongekookte ham, kaas en brood.

De mediterrane en Noordafrikaanse gebieden hebben ook hun invloed gehad op de Spaanse keuken. De laatste jaren zijn de radicalen zeer actief geweest in de culinaire ontwikkeling en het voedsel wordt over het algemeen gekenmerkt door een zeer hoog gehalte aan specerijen en gearomatiseerde oliën.

Vandaag de dag is Spanje de eerste producent van olijfolie, zuivelproducten, granen, uien, knoflook, bonen, tomaten, aardappelen, amandelen, en is het de grootste leverancier van wijn en andere alcoholische dranken dan enig ander land.

Lees hier meer over:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.