Portugese Wijn

 

Portugese wijnen

Als je het geluk hebt om naar Portugal te reizen, kun je misschien een paar van de beste wijnen ter wereld proberen, zonder dat je naar Portugal hoeft af te reizen, alleen maar om te ontdekken dat ze een paar van de beste wijnen ter wereld produceren. Mijn vliegreis naar Portugal was dan ook letterlijk een Costanza-trip, maar in plaats van naar Spanje te gaan, was het een verrassende verrukking toen de alacritisch gevormde rode en witte wijnen, de door een familie gerunde wijngaarden en de bijbehorende winkels mij in een heerlijke ambiance een grote verscheidenheid aan Portugese wijn, Beaulieu en andere wijnen lieten proeven. Het was bijna alsof ik het huis van de goden was binnengestruikeld!

Het enige moeilijke element in de beslissing om Portugal te bezoeken was het vinden van een goede wijnwinkel, en hoewel ze niet goedkoop zijn, zijn ze zeker de moeite waard. Meestal bieden ze maar een klein aantal flessen uit een bepaalde streek aan, en sommige wijnen kunnen moeilijk te vinden zijn, dus mijn aanbeveling is om voor de rode wijnen te gaan, en niet voor de witte.

Wijnwinkeliers wijzen u erop dat Portugese wijn een drank is die niet bijzonder geliefd is bij het publiek en een deel van zijn vroegere glorie heeft verloren. De Portugezen hebben hun traditionele wijnbereiding verfijnd en wijnen geproduceerd die over het algemeen zoet en fruitig zijn. Een waarschuwing is wel op zijn plaats wanneer u overweegt deze wijnen te drinken, want Portugese wijn wordt over het algemeen gekoeld geserveerd, en u zult dus merken dat sommige van deze wijnen S nogal plat op tafel komen.

Portwijn wordt gemaakt van Pinot- en Ribier-druiven, en wie houdt er niet van de Portugese wijngeschiedenis? De naam draagt de notie in zich van verfijnde wijnbereidingsvaardigheden, en de Invite wijnen bewijzen deze traditie in overvloed. Portugese wijn wordt altijd bereid in huiswijnkamers, zonder gebruik te maken van in massa geproduceerde wijnen in de vorm van conserveermiddelen.

Iets anders dat uit de traditionele wijnbouwtradities van Portugal is overgewaaid, is de promotie van wijn van eerste persing, sinds de ontdekking van de Nieuwe Wereld, en met name Californië. Tegenwoordig wordt de semi-officiële wijn van Portugal vaak wine de Sao Tome genoemd – praktisch een Portugese Sauvignon Blanc.

Wat kaas betreft, weten we allemaal dat Portugal bekend staat om zijn prei en zijn kaas, maar Portugese wijn en Portugese prei zijn duidelijk verschillend van elkaar. Portugese wijn wordt gemaakt van Pinot nr. 10, die zelf gemaakt is van Pinot nr. 10 druiven, Pinot nr. 19, die gemaakt is van Pinot nr. 20 druiven, enzovoort. Hoewel de stijlen van Portugese wijn en prei zo op elkaar lijken, moet men zich ervan bewust zijn dat de wijnen van Portugal al dan niet zo fris en zo knapperig zijn als ze graag lijken.

Wat olijfolie betreft, weten we allemaal dat de Italianen veel olijfolie gebruiken en dat Portugal een landoppervlakte heeft waar bijna dezelfde soort wordt geproduceerd. Olijfolie wordt gebruikt, zowel in sauzen als in hoofdgerechten, vergezeld van knoflook, soms ansjovis en hermesfilet. Wist u dat olijfolie de Portugese versie is van zongedroogde olijven? Dat klopt, in Portugal frituren ze zongedroogde olijven en vervolgens worden de olijvenringen in olijfolie gekruid met knoflook en kruiden alvorens ze te koken. Door deze bereidingswijze kunnen de versterkte smaken en aroma’s zich ontwikkelen.

Ten slotte is bier altijd een belangrijk onderdeel van de Portugese levenswijze geweest en is dat nog steeds. Traditioneel Portugees bier was donker, stout, en goed uitgebalanceerd. Maar de laatste jaren is bier in Portugal steeds populairder geworden, en is het zelfs een nationale drank geworden. Meestal worden bieren per glas geserveerd, hoewel flessen bier ook overal verkrijgbaar zijn. Bier wordt beschouwd als een sociale drank, iets voor in gezelschap, en meestal geserveerd bij diners.

Maar nu nemen burgers van sommige landen die Portugal bezoeken de benen en brengen hun hessische buren hun waren mee. Portugezen die in het buitenland hebben gewoond, met name in Groot-Brittannië, hebben grote hoeveelheden tomaten en Portugese winkels opgekocht, in een poging hun oude woonplaatsen in leven te houden.

De Portugese keuken heeft een lange weg afgelegd, maar de smaak zal altijd eenvoudig en vertrouwd blijven: lomo iberico, cappuccino, aperitief, oir shellas, bacalao, Portugese longhais, en warme soepen, waaronder de uitzonderlijke “capsicum broccoli” die de smaken van chilipeper en julienne vermengt.

Het is een wereld van verschil met de biefstuk en zoutvis die op een open vuur sudderen, en de kazooieyu beef ribs vereisen een vork om bij het vlees aan het eind te komen.

Lees hier meer over:

Wijnproeverij Utrecht

Portugese wijn kopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.