Hoe maak je ’s werelds beste gehaktballen in Eindhoven

Gehaktballen Eindhoven

Vandaag zijn we in Eindhoven, een kleine stad in het westen van Nederland. Het is bekend als de thuisbasis van Philips Electronics, maar het is ook bekend om iets anders: Gehaktballen Eindhoven. Eindhoven is de thuisbasis van een van de beste gehaktballenmakers ter wereld, Inktassen, dat in 1908 werd opgericht door Hendrik Inktassen en zijn vrouw Cornelia. Aanvankelijk maakten zij rauw rundergehakt voor broodjes en hamburgers. Tegenwoordig maakt datzelfde bedrijf vleeswaren voor McDonald’s en Burger King over de hele wereld. De fabriek die we vandaag bezochten is een van de meer dan 40 Inktassens fabrieken over de hele wereld, waarvan de meeste in Europa staan. Maar met ook vestigingen in Zuid-Amerika en Azië, maakt Inktassen zijn gehaktballen in meer dan 50 landen. Daarom vind je ze overal, van België tot Bangladesh – zo niet in China of India!

Why make meatballs?

In Amerika denk je misschien aan gehaktballen als een soort spaghettischotel, of misschien een kipschotel met een sausje. In Europa beschouwt men gehaktballen echter als een broodje, meestal met mosterd en rauwe ui op een briochebroodje. Het blijkt dat mensen in België, Duitsland en Nederland ’s werelds grootste consumenten van broodjes gehaktbal zijn. En in al die landen beschouwt men de Inktassen als de beste. In Eindhoven eet men meer gehaktballen dan in welk ander land ter wereld ook. In België zijn gehaktballen het nationale gerecht, en ze worden het hele jaar door gegeten. In Nederland worden ook veel gehaktballen gegeten, maar meer in de zomer, wanneer het warmer is.

De geschiedenis van Inktzakken en de Gehaktballenmaker

Het bedrijf Inktassen is vooral bekend om twee dingen: gehaktballen en Inktzakken. Inkbags zijn ’s werelds eerste boterhamzakjes en ze werden begin 1900 uitgevonden door Hendrik Inktassen, die eigenaar was van de gehaktballenfabriek die ik vandaag bezocht. Dit zakje, dat eruitziet als een vuilniszak maar met een rits, was state-of-the-art in de eerste helft van de 20e eeuw. Als u enkele advertenties uit die tijd bekijkt, zult u zien dat Inktassen ook voor het verpakken van voedsel als state-of-the-art werd beschouwd. Inktassen is een familiebedrijf, en vandaag de dag is het een dochteronderneming van het Belgische bedrijf Hegrund. Hendriks achterkleinzoon Jan-Willem Inktassen is de CEO.

Hoe maak je de beste gehaktballen van Eindhoven

Toen Hendrik Inktassen in 1908 zijn kleine gehaktballenfabriek opende, werden de recepten die hij gebruikte van generatie op generatie doorgegeven. Nadat Hendrik in 1936 overleed, hield zijn vrouw Cornelia de recepten zelf bij en leidde de fabriek tot haar dood in 1958. Daarna werden de recepten niet meer opgeschreven, zodat het huidige recept een goed bewaard geheim is dat slechts door twee of drie mensen in het bedrijf wordt gedeeld. Gelukkig ben ik een van hen! Eerst neem je vers rund-, varkens- of kalfsvlees en mengt dat met een beetje zout en kruiden. Daarna meng je het vlees met paneermeel en andere ingrediënten, vorm je er balletjes van en bak je ze totdat ze door en door gaar zijn. Om de beste gehaktballen te maken, moet je er een beetje wetenschap bijhalen. De verhouding tussen vlees en paneermeel moet precies goed zijn, en de beste manier om dat te doen is door het vlees te malen. Gemalen vlees laat minder vocht los, en dat is wat de gehaktballen sappig en vol van smaak maakt. Tenslotte wordt in het recept van Inkbags een speciaal additief gebruikt dat de gehaktballen lekkerder maakt. De naam van het additief wordt niet genoemd, maar het is een soort conserveermiddel.

Benodigdheden om perfecte gehaktballen te maken

Het beste vlees voor gehaktballen is vers rundvlees, maar voor ons recept voor perfecte gehaktballen heb je bevroren rundvlees nodig. Verder heb je vers broodkruim nodig, harde witte of bruine eieren, peterselie, brood- of cakemeel, bakpoeder, zout, mosterd, Worcestershiresaus, en een Italiaanse kruidenmix die Piave heet. Sommige van deze ingrediënten kunt u in uw plaatselijke supermarkt kopen, maar als u zeker wilt zijn dat u de beste gehaktballen krijgt, moet u ze allemaal op één plek kopen: Eindhoven, waar Inktassen de beste gehaktballen ter wereld maakt. Als u in Nederland bent, kunt u een bezoek brengen aan de Inktassenfabriek en de beste gehaktballen ter wereld kopen. Als u in België bent, kunt u een bezoek brengen aan de Eindhovense vestiging van Hegrund, de holdingmaatschappij voor Inktassen en andere bekende Belgische merken.

Het gehaktballen recept – stappen 1 tot 3

Terwijl Cornelia Inktassen de laatste was die gehaktballen maakte in de familiefabriek, schreef zij ook het recept op. En het recept dat we vandaag gebruiken, is hetzelfde dat Cornelia in de jaren 1930 gebruikte. Neem eerst het verse rundvlees en meng het met zout, worcestershiresaus, peterselie, mosterd en twee hardgekookte eieren. Meng de ingrediënten grondig. Voeg dan de Italiaanse kruiden en de hardgekookte eierschalen toe om het gehaktballenmengsel nog smaakvoller te maken. Vorm van het vlees kleine balletjes, ongeveer zo groot als een erwt. Bak de gehaktballetjes in olie tot ze door en door gaar zijn. Ze moeten van buiten bruin zijn, maar van binnen nog een beetje roze.

Het eindproduct – stappen 4 tot en met 6.

De beste gehaktballen worden geserveerd met mosterd, rauwe ui, en een broodje of briochebroodje – het is traditioneel voor Nederland en België, maar in de Verenigde Staten is het vaak een ketchup en mosterd sandwich. Om deze perfecte sandwiches te maken, heb je de perfecte gehaktballen nodig – en het perfecte gehaktballenrecept. Ten eerste wil je de gehaktballen serveren met mosterd en rauwe ui in plaats van met tomatensaus of een ander soort saus. Serveer de mosterd aan de zijkant, en mensen kunnen het direct toevoegen aan hun gehaktbal sandwiches. We willen de gehaktballen ook op een broodje serveren, niet op een bord. Een briochebroodje is ideaal, maar als u dat niet hebt, kunt u ook wit brood gebruiken. De laatste stap is het serveren van de gehaktballen met frietjes. Dit is een Belgisch idee, maar het werkt net zo goed in Nederland.

Sluiting

Zoals u ziet, is de beste manier om de beste gehaktballen ter wereld te ervaren een bezoek aan de Inktassenfabriek in Eindhoven, Nederland. Het bedrijf heeft meer dan 1.000 mensen in dienst en heeft fabrieken over de hele wereld. U kunt de fabrieksplaatsen bezoeken en uw favoriete producten kopen – zoals ’s werelds beste gehaktballen, ook wel de Inktassen genoemd. Ik zou aanraden de fabriek op een doordeweekse dag te bezoeken, wanneer alle kantoren gesloten zijn, omdat je dan de fabrieksmuren met graffiti kunt zien – en je zult de beste graffiti ooit zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.