De geschiedenis van pizza

Pizza Vlaardingen

 

Pizza is in veel landen een favoriet gerecht. Hij is vooral bekend in Italië, waar een typische pizza in een houtoven wordt gebakken, gedurende drie tot vijf minuten. Alle ingrediënten worden op het deeg uitgespreid en gevouwen tot een met kaas en saus overladen tafel ontstaat. Italië plaatst de pizza ook in de oekraïsche cultuur, met een dikke korst en toppings van rode paprika, tomaten en mozzarella.

Het is niet algemeen bekend dat in de alternatieve geschiedenis van de tomaat, deze werd gebruikt in een Spaans instantkoffierecept uit de 17e eeuw. De koffie werd op smaak gebracht met de tomaat door gemalen olijven en poedersuiker te gebruiken.

De andere populaire vorm van pizza is de Hawaïaanse pizza, die precies is waar hij op lijkt. Pilav wonton is een hartige pannenkoek gekookt op een pita met de toevoeging van garnalen en ham. Het kalkoenvlees wordt op een hete bakplaat gebakken en met kruiden in aluminiumfolie gelegd. Italië is ook de thuisbasis van vele interessante soorten pizza. De pizza uit Perugia is beroemd in heel Italië, terwijl Napels eigenlijk twee klassieke soorten pizza heeft, de Pizza Margherita en de Pizza Marinara.

Pizza is een favoriet in Overal, maar Anders.

Hoewel pizza over de hele wereld populair is, en op veel verschillende manieren kan worden gemaakt, verschillen de belangrijkste smaken en de oorsprong ervan aanzienlijk van land tot land. Enkele van de belangrijkste regionale verschillen zijn maïsmeel (ghroma), de aanwezigheid van tomaat en knoflook, en het gebruik van mozzarella kaas.

De maaltijd wordt traditioneel gegeten met witte wijn, die in Italië gewoonlijk op vrijdag en zaterdag wordt gedronken. In sommige andere landen, zoals Spanje, is het gebruikelijk pizza’s te eten met bier of water.

De pizza werd in de Verenigde Staten geïntroduceerd toen Italiaanse immigranten aan het eind van de 20e eeuw begonnen aan te komen. Hij begon aan populariteit te winnen in de grote metropolen van het land, en werd al snel een hoofdvoedsel voor Amerikaanse studenten die op de universiteit of hogeschool zaten. Het eten is vandaag de dag zo populair dat vier sneetjes pizza het aanbevolen dagelijkse dieet van Cooking.com zijn.

De oorsprong van de pizza is al lang onderwerp van veel controverse. Sommigen beweren dat de Grieken hem hebben uitgevonden omdat hij paximia heette, wat lijkt op het woord voor ontbijt in het Engels. De oude Grieken bedekten bij het ontbijt een broodje met tomatensaus en kaas.

De naam voor het gerecht kwam van John Montagu, de vierde graaf van Sandwich. Een vriend van Montagu kreeg voor zijn uitvinding van een broodje een dollar voor zijn recept. Een lid van het etablissement zei toen dat het een slechte gok was om zo’n ongewone sandwich te proberen, dus begon Montagu zijn naam op het brood te schrijven. De naam van deze sandwich werd al snel overgenomen en is sindsdien de gangbare naam voor dit gerecht gebleven.

De Sandwich wordt meestal afgebeeld op een wit broodje met tomatensaus en kaas, hoewel niet-traditionele toppings Fat Jar, zijn. Men zegt dat de uitdrukking “met een karretje opgetrokken” deze uitdrukking heeft bedacht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen GI’s die in Italië gestationeerd waren een brood pizza mee naar huis en noemden het hun lunch. Ze begonnen het gerecht als lunch te beschouwen en het woord verspreidde zich uiteindelijk over de Verenigde Staten en andere continenten.

Vandaag de dag is pizza uitgegroeid tot een van de bekendste en populairste voedingsmiddelen in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Als ontdekkingsreizigers blijven de grenzen te verleggen als het gaat om smaak en ingrediënten, nieuwe en unieke ingrediënten blijven worden toegevoegd aan de pizza. Chicago style pizza wordt door velen beschouwd als de beste.

Dit eten blijft zich ontwikkelen en wordt alleen maar beter.

Lees hier meer over:

Spareribs Vlaardingen

Eten bestellen Vlaardingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.